19 de novembre del 2016

COMENTARIS A UN BUTLLETÍ MUNICIPAL

A hores d'ara, ben segurament, ja haureu rebut el nostre butlletí informatiu del mes de novembre d'enguany. En aquest butlletí hi haureu pogut llegir un article on manifestem la nostra opinió sobre l'únic butlletí municipal que ha sigut capaç de publicar el govern actual en més d'un any de mandat. Però l'article que hi podreu llegir és només un breu resum dels despropòsits que hi podem trobar. A continuació us facilitem un detall de cada un dels punts que hem considerat que mereixien comentari i que per motius d'espai no podíem incloure al nostre butlletí.

Més val que us asseieu que teniu lectura per estona.

1. PORTADA. No hi posen fotos de tots els nuclis. Priorat i Sant Miquel no hi són. És veu que no tothom mereix sortir a portada....

2. Repartit al mes de juny quan se suposa que és del febrer. Es que la impremta es va endarrerir? O potser va ser el repartidor? Tenint en compte que en el contingut es parla d'actuacions del mes de març, creiem que hem d'entendre que no ha estat pas cosa de la impremta, potser dels repartidors...

3. Un govern transparent...? El millor mitjà que té per explicar el que fa, i que és el butlletí municipal, en un any només han estat capaços de fer-ne un.... O no tenien res per explicar o no tenien ganes d'explicar ...

4. Una de les regidores que s'hi presenta ja ha dimitit. Per tant, ja que l'han tret tan tard, podrien haver actualitzat la presentació dels membres del govern...

5. EDITORIAL:
a. Diuen haver canviat el format, però resulta que és exactament igual que abans, desglossat per regidories o àrees. El que sí que han canviat és el tipus de contingut. En els “nostres” butlletins no ens dedicàvem a dir el malament que ho havien fet els altres, tot i tenir-ne motius... Ens limitàvem a explicar la feina feta o la que es volia fer.

b. Se'ns acusa de no haver fet el traspàs. Què se suposa que és això? Potser els altres governs sortints van fer algun “traspàs”? Nosaltres sempre hem estat oberts a explicar el que calgui sobre el tema que calgui i aclarir tots els dubtes que tingui l'actual govern sobre les tramitacions que havíem fet, i ens hem posat a la seva disposició sempre que els convingui, fins i tot en els plens se'ls ha ofert. Ha passat més d'un any i encara esperem que ens truquin per consultar-nos res.

6. TRANSPORT ESCOLAR. Gràcies a la seva “tenacitat” s'ha recuperat el transport escolar??? Renoi, si s'ha de donar gràcies a algú és al Consell Comarcal que va assumir tota la despesa que fins ara corresponia a l'Ajuntament. Que fàcil és posar-se medalles pagant els altres.

7. ESCOLA MARE DE DEU DEL PRIORAT. Falta de manteniment a l'Escola? En qualsevol cas s'hauran trobat amb incidències o desperfectes que es van produint periòdicament degut a l'envelliment, o al ús propi de les instal·lacions, però dir que a l'escola hi havia falta de manteniment és fals. S'hi destinaven moltes hores de la brigada i molts diners, tant a l'escola com a l'escola bressol.

8. ESCOLA BRESSOL. Estat lamentable de l'escola bressol? S'ha de tenir molta cara o ser un complet ignorant per dir que des que es va construir no s'hi ha fet cap manteniment. Com hem dit abans a l'escola bressol s'hi han destinat molts recursos en manteniment i adequació. Altra cosa és que la qualitat de la construcció deixa molt a desitjar. Potser si quan es va construir s'hagués fet amb una mica més de qualitat en lloc de fer una construcció prefabricada barata ara no tindríem tants problemes de manteniment. Les grans millores són la col·locació de dos bancs i dos gronxadors més... renoi.

9. ESPORTS. El “gran repte” de la regidoria d'esports és copiar exactament l'objectiu que teníem l'anterior govern: facilitar que els veïns tinguin un gran ventall d'alternatives per fer esport i dotar-los dels equipaments necessaris. I d'aquesta manera evitar que els nostres joves i no tan joves hagin d'anar a altres municipis a practicar-los. Felicitats per la seva gran capacitat d'innovació. I com que no tenen idees pròpies acaben adoptant les nostres i demanant suggeriments.

10.PISCINA. Altre cop acusacions de tenir la piscina sense manteniment. A la piscina es va fer una inversió importantíssima a l'anterior mandat, es va renovar tot el sistema de cloració amb un cost importantíssim però necessari. I a més anualment es feien manteniments de les instal·lacions, lavabos, bar, vestidors, que es van deteriorant pel ús propi i pel vandalisme. En finalitzar el nostre mandat es va deixar la piscina en condicions òptimes pel seu ús. Si posteriorment s'ha deteriorat, potser és perquè l'actual govern no ho ha vetllat.

11.HISENDA. Ara ens acusen de tenir factures al calaix? Si us plau, siguem seriosos. Que potser els informes de secretaria-intervenció no deien la veritat? És clar que la situació de tresoreria és complicada, tot el mandat anterior va ser complicat. Ens va tocar governar en el període més cru de la crisi, amb una davallada importantíssima de subvencions i d'ingressos. I s'han de fer filigranes i mil equilibris per poder quadrar els ingressos amb les despeses. Però que pretenguin “informar” o “desinformar” a la gent dient que no es pagaven en termini les factures, creiem que és indignant. Sempre poden aparèixer factures més tard per diferents motius, i aliens a l'ajuntament. O és que potser els funcionaris només treballen be ara i abans no ho feien?

12.BRIGADA MUNICIPAL. També presumeixen que amplien la brigada municipal. Si, a costa de suprimir el servei de vigilància, i contractant un nou membre. Preveuen justificar que els treballs que fa la brigada surten més econòmics que si ho fa una empresa externa. Potser valdria més que ho demostressin, per molt bona voluntat que hi posin els membres de la brigada, difícilment seran més eficients que una empresa especialitzada si es contracta bé, i a uns preus competitius.

13.PRESSUPOST. Es presenta com un pressupost auster però amb una despesa de 500.000 euros per la compra de la cooperativa. És a dir, en temps d'austeritat ens gastem 500.000 euros en comprar un terreny i un edifici antic, que els veïns no necessiten per res. I després critiquen que es comprés Can Fontanilles per menys import, i que es fes  “l'obra faraònica” del camp de futbol. Doncs ens esgarrifa pensar si aquest govern hagués tingut l'oportunitat de fer un pressupost que no fos “auster”, com hauria estat....

14.PARTICIPACIÓ CIUTADANA. S'ha de ser molt agosarat per dir que s'ha fet un pressupost amb participació ciutadana, o potser és que no saben en què consisteix la participació ciutadana. Realment l'únic que es va fer va ser una presentació pública, en la que l'única “participació” que podia fer la ciutadania era fer preguntes.

15.MEDI AMBIENT. Deu n'hi do... aquí s'hi han ben lluït...

a. Diu que s'han trobat una situació deficient... sense especificar en quin sentit. La qüestió és criticar la feina dels predecessors encara que sigui sense dir el perquè...

b. També demanen suggeriments o propostes. Es veu que ells no saben què han de fer en aquesta àrea i si ningú hi fa aportacions... potser la podran tancar.... igual que han fet amb el servei de vigilància municipal...

c. Es posen, naturalment, a criticar les obres de la riera. Dient que no estava fet el final d'obra. I és evident que no estava. Perquè el final d'obra nosaltres no el vam voler signar fins que l'obra estigués correctament acabada, i no ho estava. Gairebé fins a tocar de les eleccions no es va enllestir. I després de les eleccions ja no ens pertoca a nosaltres tramitar-lo. Per tant criticar això només demostra la seva ignorància sobre els procediments de tramitació de les obres públiques...

d. Després resulta que la inversió en la riera no ha servit de res. És la seva opinió interessada o d'ignorants. A la riera s'hi ha fet una feina molt important. I que pot tenir una continuïtat o no, ara això depèn d'ells. Ho volen mantenir o millorar? Si és així, haurà servit. Si no es així, evidentment, haurà servit de ben poc.

e. Contenidors. Resulta que si la crítica de la situació deficient va per aquí, hem de dir que si els contenidors són els que són i estan ubicats on estan ubicats és perquè el mateix regidor que ara es queixa, és qui els va dissenyar així a l'anterior mandat CIU-ICV. Per tant, si estan malament, alguna cosa hi té a veure ell mateix...

f. També és, si mes no, curiós que en l'escrit es faci referència dos cops a uns plànols adjunts on suposadament es pot veure la ubicació dels contenidors, però per més voltes que li donis al butlletí els plànols no apareixen per enlloc... Deu ser que aquest article estaria fet per un altre ús, i l'han aprofitat per posar-lo al butlletí... copiar i pegar sense repassar res... s'ha d'omplir el butlletí com sigui, oi?

16. OBRES I URBANISME.

a. Aquí se'ns torna a acusar d'haver deixat una herència inacabada en referència al tema de Boscos. Quina ignorància o quina barra... Saben perfectament que és un tema extremadament complex i que en els quatre anys del nostre mandat:

  • vàrem fer intenses negociacions amb totes les parts afectades.
  • vàrem tenir negociacions amb Urbanisme.
  • vàrem estar disposats a modificar el POUM, per donar una solució optima a aquesta situació.
  • i davant d'això vam acabar redactant i aprovant un nou projecte d'urbanització i un nou projecte de reparcel·lació.

De moment aquest govern, en un any, a banda de criticar la nostra feina, no ha avançat ni un pas en aquest sentit. Està tot exactament com ho vam deixar nosaltres.

b. També s'ha de ser mentider i tenir poca vergonya per dir que vam tallar arbres centenaris al Priorat. No es va tallar ni un arbre centenari. La urbanització té 50 anys i cap dels arbres tallats excedia aquesta edat. I per acabar la cirereta diuen que “en cap moment es va fer una replantació”. ÉS TOTALMENT FALS. Es van plantar 50 arbres a la part posterior del Centre Cívic i a la zona verda del Carrer Ametllers, i ho saben. Com tenen la barra de negar una cosa tan evident.

c. En canvi sí que justifiquen la seva tala dels 17 arbres de la pista del Priorat dient que un suposat informe tècnic, que no hem vist mai, aconsellava no fer-ne el trasplantament. Però curiosament el projecte, també redactat per un tècnic competent i de la confiança de l'actual consistori, preveia la viabilitat d'aquests trasplantaments. Però és clar, tenint dos tècnics que informen en sentit contrari, el més fàcil és creure el que dóna cobertura a les seves intencions reals, i que no eren altres que sacrificar uns arbres que eren susceptibles de ser trasplantats. En resum, si els tallen ells, està ben fet, si ho fèiem nosaltres, és un delicte ecològic...

17. MERCAT MUNICIPAL. És cert que la gestió del mercat és complexa i tots els gestors que vam localitzar van resultar poc seriosos i complidors. Esperem que finalment aparegui un gestor que ho sàpiga fer funcionar. Però ens dóna la sensació que per moltes medalles que es vulgui posar el nou govern, van pel mateix camí.

18. SANITAT. Manifesten obertament que el cotxe municipal farà les funcions de taxi. Realment sorprenent. Ara l'ajuntament es dedica a fer competència deslleial al servei de taxi que tenim al municipi.

19. SERVEIS.
a. NETEJA VIÀRIA I JARDINERIA. És molt curiós que critiquin els contractes de neteja i jardineria. Cal recordar que les condicions d'aquests contractes les va preparar l'actual regidor de medi ambient. I per culpa d'aquestes mancances a l'hora de preveure les neteges i podes a fer, durant el mandat anterior vam tenir molts problemes. També és curiós però, que veient aquest error, en lloc de fer un concurs nou per adjudicar-ho correctament, vagin decidir prorrogar un any més el contracte. Sorprèn la poca coherència.

b. XARXA D'AIGUA. Ara s'escandalitzen de les pèrdues que té la nostra xarxa de distribució d'aigua. Perdonin però això es va detectar just a l'inici de l'anterior mandat. Vam detectar que de tots els litres que sortien del dipòsit només un 30% s'arribaven a cobrar. I això cap dels governs anteriors ni cap dels tècnics municipals ho havia detectat abans. Per tant, de forma immediata, vam començar a prendre un bon grapat de mesures.

  • Encarregar un plànol de la xarxa d'aigua de tot el municipi, cosa que sorprenentment no existia, i més sorprenentment encara, ningú havia trobat a faltar.
  • Encarregar un Pla director de l'aigua i que abans d'acabar el mandat anterior va quedar enllestit pendent d'aprovació, i pel que veiem, l'actual govern o no vol aprovar o desconeix la seva existència.
  • Canviar centenars de comptadors espatllats des de feia molts anys i que ningú s'havia molestat a canviar.
  • Posar comptadors parcials per poder sectoritzar els consums.
  • Posar precintes als comptadors.
  • Posar un sistema de control de nivells al dipòsit per evitar buidatges inesperats o sobreeixides.
  • Posar comptadors en les dependències municipals que no en tenien.

En definitiva, tota una sèrie de mesures adreçades a corregir aquest desfasament i vam aconseguir reduir aquest diferencial en 10 punts, és a dir fins a un 40%. Teníem previstes noves mesures futures però ja no vam ser a temps d'aplicar-ne més. I tot el que ells saben dir en un any de govern és que faran un estudi i actuaran en conseqüència... carai, això sí que és tenir les idees clares....

c. IL·LUMINACIÓ. Diuen que assumiran el servei. Renoi, aquesta si que és bona, que potser no el teníem assumit nosaltres? I si pensen reduir potencies i substituir les làmpades de vapor de sodi què hi posaran? Quant es reduirà la potència? Quin cost tindrà això? Qui ho realitzarà? Quin estalvi preveuen? Això seria informació rellevant pels veïns... si no ho diuen, deu ser perquè ni s'ha valorat, ni s'ha fet un estudi i van improvisant sobre la marxa.

Per variar, també se'ns acusa de no haver fet aquest canvi de llumeneres, durant el mandat anterior. Però com ja vam explicar per activa i per passiva, en el nostre programa portàvem aquestes millores en enllumenat però no es van dur a terme perquè el finançament amb què es comptava no va arribar mai. Però nosaltres si que vam arribar a fer un projecte per substituir aquestes llumeneres i en sabíem el cost aproximat i l'estalvi previst... ara es veu que ja no cal, o si mes no, no cal explicar-ho.

20. "CONCEJALIA" DE TREBALL I OCUPACIÓ...  renoi quin nom. Si us plau, si volen escriure en català, facin-ho, o si volen fer-ho en castellà, també, però aquestes barreges no sabem a què responen ni que pretenen...

  Aquí molta literatura i pocs resultats. Podrem saber a quantes persones s'ha atès? I quins serveis se'ls ha donat? I si han acabat trobant feina gràcies a les funcions d'aquesta regidoria? Però igual que abans, d'aquesta informació que seria rellevant pels veïns res de res. La qüestió és omplir el butlletí.

21.   OPINIÓ GRUPS POLÍTICS.

a. Lamentem que ens vagin fer lliurar a corre-cuita el nostre escrit pel butlletí abans del dia 4 de gener... total per acabar-lo repartint al mes de juny... de ben segur que si s'hagués pogut confeccionar amb més temps hauria estat ben diferent.

b. Si us plau, per la bona imatge del nostre poble passin un corrector als texts d'ICV hi ha unes faltes d'ortografia que realment fan mal d'ulls. Afortunadament el text no és gaire llarg i no n'hi caben moltes. No sabem si és curt perquè no té res a dir o per no posar-hi mes faltes....

Com haureu pogut comprovar aquest butlletí ha donat molt de si. Esperem que en futures ocasions no ens donin tanta feina a replicar i expliquin coses interessants pels veïns, com per exemple les coses que fan o pensen fer. Però sobretot, que siguin certes.